Therapie bij psycholoog Hoofddorp

Stel nu eens dat…

Stel nu eens dat er vannacht een wonder gebeurt. Jij ligt lekker te slapen en terwijl je je van niets bewust bent, verdwijnen al je klachten. Een wonder! Daarom noem ik het ook wel ‘De Wondervraag’. Maar wacht eens. Hoe merkt je eigenlijk dat je klacht weg is? Je doet je ogen open, hebt fijn geslapen, maar wanneer kom je er achter dat al je klachten weg zijn en er iets anders is dan gisteren? Je kunt het nu al doen. Ogen dicht en voorstellen.

Je wordt wakker, goed geslapen. Je staat op, doet de gordijnen open. Zonnetje schijnt. Ben je er al achter? Of komt dat pas later op de dag? Misschien als je mensen tegenkomt? Of op je werk? Probeer het je precies voor te stellen; ieder mens en iedere klacht heeft een ander antwoord op deze vraag. En in dat antwoord leren jij en ik heel veel over jou, je klacht en het leven dat je het liefst zou leven.

Grote stap. Kleine stappen.

Dat wonder gaat gebeuren. Maar niet in één nacht. En je zult er veel van gaan merken. Je gaat er bewust aan werken. Nu lijkt het allemaal nog heel ver weg, onvoorstelbaar misschien. Maar gelukkig hoef je de hele grote stap niet in één keer te zetten. We doen het stapje voor stapje.

We kijken naar je leven na het wonder en wandelen dan terug. Wat zat er vóór die laatste stap? En daarvoor? En daarvoor? Zo kom je op een hele lijst best overzichtelijke stapjes van daar naar hier. Dat geeft rust, overzicht en hoop, want hoewel die grote stap onoverbrugbaar lijkt, zijn alle kleinere stapjes best te doen – sommige moeilijker dan anderen, maar niet onmogelijk.

Met jezelf aan de slag

De basis van veel behandelingen is cognitieve gedragstherapie: een veelzijdige methode waarmee je echt aan jezelf kunt werken. Met concrete opdrachten, dingen uitproberen en daarvan leren. De kern van de methode is ‘denkfoutjes’. Op basis van ervaring, aangeleerd gedrag en bepaalde verwachtingen, schat je situaties verkeerd in, trekt de verkeerde conclusies of interpreteert de werkelijkheid fout.

Die denkfoutjes zijn patronen, als het eerste dominosteentje valt, klettert de rest er automatisch achteraan, tot je gevoel en gedrag aan toe. Die valse start van je gedachten is belangrijk, die vallende dominosteentjes, dat doorbreek je zo een-twee-drie niet. Maar die eerste… Best makkelijk als je het eenmaal ziet.

De verschillende therapie vormen bij Therapeut Hoofddorp

Contact opnemen met psycholoog Hoofddorp

Wil je antwoord op je vragen en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor behandeling? Dan kan je het beste even bellen met Psychologen Nederland op 085-4014720. Hier kan je vrijblijvend een professioneel advies krijgen over jouw problemen. Mocht je een afspraak in willen laten plannen, dan kan dat meteen en zonder wachtlijst!